Løp sitt sjette New York marathon

Av Anne Jordalen

I år ble det suksess sammen med Team RP.

Når svaksynte og hørselshemmede Bedir Yiyit bestemmer seg for noe- fullfører han.
I år satt mossingen ny personlig rekord i verdens største maraton.

Bedir Yiyit har nettopp kommet hjem fra New York marathon. Da han krysset målstreken på New York marathon viste tidtakeren 3 timer og 36 minutter. Ny personlig rekord. Stålmannen fra Moss lar seg ikke stoppe av sitt handicap.
– Jeg liker å sprenge grenser, forteller Yiyit.
Han er sterkt svaksynt. Av totalt 180 graders synsvinkel, ser mossingen bare to grader. Det er som å se gjennom et sugerør. I tillegg har han en hørselshemming. Det gjør ham helt avhengig av en ledsager i et løp som dette.
– Da jeg i 2006 sa at jeg skulle løpe et maraton fikk jeg beskjed om at jeg ikke kom til å klare det. Men jeg er sta, sier Yiyit.
I ettertid har han syklet Nordkapp- Lindesnes, Trondheim- Oslo, Birken, gjennomført sju maratonløp og verdens hardeste triatlon, Norseman – i tillegg til nær hundre mindre løp og konkurranser.
– Nå er det vel bare å hoppe i Holmenkollen som gjenstår, ler Yiyit.

Alle kan gjennomføre
Han jobber til daglig som muskelterapeut og engasjerer seg aktivt i folkehelsen. Blant annet er han leder for Achilles Norway, den samme organisasjonen som skaffer ledsagere og tilrettelegger for funksjonshemmede under New York marathon. Kjetil Moe startet som leder for Achilles Norway. Etter Kjetil Moe var det Terje Nidberg som overtok ledervervet. På grunn av helsemessige årsaker gikk han av i 2009. Dermed ble Yiyit spurt om å overta. I 2011 var det med fem deltakere og over ti ledsagere. Av dem var det noen fra Norge og noen fra USA som ledsaget. Hanne Lise Haugland, Klara Hellesøy og Håkon Gisholt debuterte i New York marathon. Kong’Harald Vik gjennomførte for 19. gang. Vår unge utøver kan til neste år som 70 åring feire sitt 20. løp i New York. Harald er helt døv og blind og bruker taktilt tegnspråk.

Hva er Achilles Norway?
Achilles International sitt mål er at alle funksjonshemmede skal få muligheten til å delta i fysisk aktivitet. Hovedkontoret ligger i New York City. Men de har mange representanter som holder til i andre land som for eksempel Achilles Norway. Folk fra over 70 land er med å delta. Hvert land har i oppgave å spre informasjon om aktiviteter, blant annet om New York maraton. Vi har mange frivillige ledsagere som stiller opp slik at så mange som mulig kan gjennomføre ulike aktiviteter. Under New York marathon er det flere deltakere som har behov for flere enn en ledsager. Hvis noen trenger lenger tid på å fullføre løpet så gis det ett tilbud om å starte tidligere. Deltakerne har ulike funksjonshemninger som rullestolbrukere, bevegelseshemmede, synshemmede, døve og kombinert syn- og hørselshemmede/ døvblinde. Deltakerne gjennom Achilles blir tatt veldig godt vare på og de yter en utrolig god service. De setter opp egne busser hvor vi blir transportert til startstreken og de har egne telt med drikke og mat. Ved mållinjen stiller de med helsepersonell. Under selve løpet får vi mye oppmerksomhet fra tilskuerne med heiing og seiersrop. Det er over to millioner tilskuere og over 100 band som spiller, det er en stor folkefest. For mange er dette en drøm som går i oppfyllelse.

Er du nysgjerrig og har lyst å bli med i 2012?
Yiyit organiserer felles påmelding og skaffer ledsagere under løpet. Achilles Norway jobber for å få sponsor slik at vi kan dekke noen av utgiftene til deltagere. Om du er interessert til å være med ta kontakt med Bedir Yiyit. For mer informasjon se websiden: www.bedir.no .

Yiyit var også med på å starte Christian Frederik- løpet i Moss for første gang i år.
– Vi sitter stille hele dagen. På kontoret, på jobb, foran TV. Dersom vi bare får kroppen opp av sittestillingen og i bevegelse vil alle oppleve å få en bedre hverdag, forteller Yiyit..
– Jeg pleier å si at dersom jeg klarer det, så klarer nesten alle det. Men det er klart at det krever litt trening og innsats, sier Yiyit.
Han mener likevel at nesten alle kan klare å gjennomføre et løp på en mil.
– Jeg skjønner ikke hvorfor slike lokale løp har så få deltakere. Her kan man jo både løpe og gå, og bruke den tiden man trenger, sier han.
– Det blir som jeg sier til mine pasienter: Det gjør kanskje vondt akkurat nå, men det blir bra etterpå. Med litt fysisk aktivitet vil alle få både bedre helse og bedre livskvalitet, ikke minst å bli integrert i samfunnet.

Teamarbeid
Yiyit kom for fem år siden i kontakt med Rune Holtze Jensen, som var sykkelinstruktør. Sammen har de fullført de fleste utfordringer og er blitt et sammensveiset team. Det var også Holtze Jensen som var Yiyits ledsager under årets New York marathon. Holtze Jensen løp da fremst med en pinne i hånden. Bak løper Yiyit og holder i andre enden av pinnen. Sammen la de ut på turen gjennom New York sammen med 45.000 andre deltakere.
– I tillegg har jeg en person ved siden av meg, som blant annet henter drikke til meg fra drikkestasjonene, forteller han.
– Det er alltid behov for flere ledsagere, så om det skulle være noen som kunne tenke seg å være dette, må de gjerne ta kontakt, sier Yiyit
Han har i tillegg vært gründer, sammen med Håkon Gisholt og Rainer Henriksen, for et eget lag, team RP, for folk med samme øyesykdom (Retinitis Pigmentosa) som ham.
– Vi har deltatt på mange sportsarrangement og hadde vårt eget lag i Holmenkollstafetten. Et handicap er ingen hindring, og om vi klarer det, så bør nesten alle funksjonsfriske klare det, mener Yiyit.
Bedir Yiyit er engasjert. Og en engasjert Bedir virker umulig å stoppe.

Facebook
Google+
https://www.achillesnorway.no/2011/11/lop-sitt-sjette-new-york-marathon/
Twitter
LinkedIn